0046-764114666 kurdstan.se@gmail.com

Utbredning

 

karta över städer i Kurdistan.
karta över städer i Kurdistan.
Klicka på bilden:

Kurdistans utbredning

Norra Kurdistan i Turkiet

Den etniska befolkningsgruppen kurder utgör 25 procent av Turkiets befolkning (19 miljoner). De bor främst i de sydöstra delarna av Turkiet och utgör norra Kurdistan. Men de har även flyttat till exempelvis Istanbul, Alanya och Antalya där turismen ger arbetstillfällen. Också i Konyaområdet finns en betydande kurdisk befolkning, dit de tvingades för omkring 200 år i ett statligt försök att turkifiera dem. Emellertid har de lyckats bevara sitt språk och många turkar har anammat kurdernas kultur och språk.

Södra Kurdistan i Irak

Kurderna i Irak bor främst i norra Irak och utgör södra Kurdistan. De är en femtedel av befolkningen, omkring sex miljoner. Många kurderna där ifrån är Sunni

Östra Kurdistan i Iran

De etniska kurderna utgör i Iran omkring 10 procent (7 miljoner) av befolkningen och är koncentrerade främst till de nordvästra delarna av landet och huvustaden Teheran. Kurderna är språkligt och etniskt sett besläktade med andra iranska folk. Kurdiska invånarna i Kermanshah är shiamuslimer.

Västra Kurdistan i Syrien

De etniska kurderna i Syrien är främst bosatta i al-Hasakahprovinsen och utgör västra Kurdistan. De viktigaste städerna i regionen är Qamişlo och Hesîçe. Man uppskattar att cirka 9 procent (2 miljoner) av Syriens befolkning är etniska kurder.

 

Turkiet:
Amed, Semsûr, Dîlok, Êlih, Wan och Dêrsim.
Iran:
Mehabad, Sine, Serdeşt, Seqiz, Bokan, Kirmaşan, Wirmê, Nexede och Ilamئیلام.
Irak:
Hewlêr, Silêmanî, Amêdî, Zaxo, Duhok, Kelar och Ranja.
Syrien:
Qamişlo, Kobane, Hesîçe och Efrîn.

mer info: wikipedia