0046-764114666 kurdstan.se@gmail.com

Troende

Troende

Världreligionerna symboler

Kurderna tillhör flera olika religioner. De minsta grupperingarna är yarsanism,alevism och jezidism. Det finns många kurder som är judar och kristna,men de flesta kurdiska troende är sunnimuslimer. Feylikurderna är oftast shiamuslimer. Kurdernas

ursprungsreligion, eller rättare sagt livsfilosofi, kallas Yazdanism. Ur detta har religionerna yezidism, yarsanism och alevism vuxit fram. Även Zoroastrismen är grundad på Yazdanism.

Idag bekänner de flesta kurder sig till islam, även om det är väldigt ovanligt med djupt praktiserande av religionen. Ungefär 89-90 % av alla kurder är sunnimuslimer. Shiamuslimer är en minoritet och de finns främst i Khanaqin, Kermanshah och Ilam. Det finns även kurdiska aleviter som räknas som en del av shiamuslimer och finns mestadels i Tunceli, Bingöl och Elazig.

Shiamuslimer utgör ca 5 % av alla kurder. Nästan alla kurder är muslimer, 95 % bekänner sig till islam. De fyra mindre minoritets grupperna är: 3 % ezidier, 0,6 % kristna och 1,4 % judar samt yarsanier (varav de flesta bor i östra Kurdistan/Iran-ockuperade Kurdistan).

mer info: wikipedia