0046-764114666 kurdstan.se@gmail.com

Röda Kurdistan

Röda Kurdistan var en autonomi under Sovjetunionen upprättad av Lenin som existerade i 6 år mellan 1923 till 1929..Röda Kurdistans huvudstad var Lachin nuvarande Azerbajdzjan dock ockuperad av Armeniska separatister.

Röda Kurdistan som blev officiellt upprättat den 7 juli 1923 enligt ett beslut från en sovjetisk specialkommitté men upplöstes den 8 april 1929 upprättades på icke-kurdisk mark som man idag inte anser tillhöra Kurdistan.

Senare, den 30 maj 1930 återupprättades Röda Kurdistan än en gång med staden Lachîn (nuvarande Azerbajdzjan) som autonomins huvudstad med fler distrikt än första gången autonomin upprättades. Denna gång existerade autonomin två och en halv månad innan den upplöstes den 23 juli 1930

I Lachîn trycktes och publicerades tidningen ”Soviet Kurdistan” 1931 för första gången. Majoriteten av Kurderna i regionen var Shia muslimer i motsats till Kurderna som bodde i andra Azerbajdjzanska städer Nakhchivan och andra delar av mellanöstern.

Efter Sovjetunionens fall ockuperades Lachin av armeniska separatister 1992 Nagorno-Karabakh kriget, så blev den Kurdiska Lachin Republiken utropad i Armenien av en grupp ledd av Wekîl Mustafayev. Kurderna blev senare utvisade tillsammans med Azerierna och förflyttade sig till andra delar av Azerbadijan medan Mustafayev flydde i exil till Italien.

mer info: wikipedia