0046-764114666 kurdstan.se@gmail.com

Kurdiska dialekter

Det finns två kurdiska huvuddialekter som båda tillhör den iranska språkgrenen, vilket i sin tur är en undergruppering till det indoeuropeiska språkträdet. Nationalstaterna, främst Turkiet, Iran och Syrien, har förbjudit kurdernas språk inom undervisning. I Iran är kurdiska ett tillåtet kulturspråk och musik på kurdiska sänds i iransk statlig tv och radio. I Turkiet har man underminerat folkgruppen genom att dela upp och påstå att de inte en folkgrupp. Bland annat låter de tro att zazaiskatalande inte är kurder, av vilka en minoritet tagit till sig lögnen, även då dialekten sticker ut från de andra dialekterna. Kulturellt och genetiskt är det dock bevisat att de tillhör den kurdiska folkgruppen.

De två huvuddialekterna är sorani och kurmanji. I hela södra och centrala Kurdistan talas sorani. Kurmanji talas i norra och västra delar av Kurdistan. Det finns även lokala underdialekter i kurdiska språket som gorani och feyli som är underdialekter till sorani och talas av fåtal men framför allt används i sånger. De kurder som tillhör religionen al Haq använder detta språk vid speciella religiösa tillfällen, trots att de vanligtvis talar feyli. Även bahdini är en dialekt som talas av väldigt få. Bahdini är en underdialekt till kurmanji

Sorani skrivs främst med ett modifierat arabiskt alfabet och nuförtiden också med latinska bokstäver. Kurmanji skrivs med latinska bokstäver.

mer info: wikipedia