0046-764114666 kurdstan.se@gmail.com

Alans död förändrade världen

Alan Kurdi blev bara tre år men kommer att leva för evigt.

Bilden av hans död i Medelhavet blev till flyktingkatastrofens brännpunkt.

Det här är hans korta livshistoria.

Alan Kurdis lilla kropp är svept i vitt. Hans pappa håller honom i armarna för sista gången.

Alans död förändrade världen

 

Bilden på döda Alan Kurdi upprör och visar den vidriga verkligheten

Publicerat torsdag 3 september kl 16.08
Båt, medelhavet, flykt. Foto: KBV 001 Poseidon/Kustbevakningen
Hundratusentals människor flyr från kriget i Syrien över Medelhavet. Alan Kurdi var en av dem. Foto: KBV 001 Poseidon/Kustbevakningen

Alan Kurdi blev tre år gammal. Hans döda kropp hittades på stranden i den turkiska turistorten Bodrum och fotografiet av pojken har väckt starka reaktioner världen över.

Varning för stark bild längst ned i artikeln.

Bilden på treåriga Alan Kurdis döda kropp har spridits världen över. Och frågan om bilden skulle ha publicerats överhuvudtaget har diskuterats.

– Anledningen till att fotografer tar sådana här bilder är att det finns en verklig tro på att bilder kanske kan förändra världen, säger Linda Thompson som är programansvarig för bildjournalistikprogrammet vid Mittuniversitet.

”Folk blir upprörda för de känner sig maktlösa”

Linda Thompson menar att fotografiets betydelse ibland går före den personliga integriteten.

– Jag tror att bilden upprör för att folk känner sig maktlösa. Att ta bilder på andra människor är också att utöva makt, men i det här fallet tror jag det handlar om att förmedla att det här händer, därför sprids bilden. Även om det kan anses vara kränkande kan ju själva kriget vara mer kränkande. Och diskussionen om vad som händer anses vara viktigare.

Alan Kurdi flydde tillsammans med sin familj

Familjen Kurdi var kurder som försökte ta sig till Kanada från den IS-angripna staden Kobane i Syrien.

Under onsdagen befann sig treåriga Alan Kurdi, tillsammans med sin femårige bror, mamma och pappa i en båt från Turkiet på väg till den grekiska ön Kos. Båten kapsejsade och den enda i familjen Kurdi som överlevde var pappan Abdullah Kurdi. Hans säger att hans enda önskan nu är att återvända till Kobane med sin döda fru och sina barn, begrava dem och själv bli begravd bredvid dem, skriver National Post.

Viktigt att det finns en tanke bakom publicerade bilder

De senaste åren har flera nyhetsredaktioner gjort sig av eller skurit ner på sina bildredaktioner. Linda Thompson poängterar att det är viktigt att finns bildredaktörer som kan göra svåra etiska bedömningar.

– Det som delas mest är ju bilder, därför är det viktigt att det finns någon som har expertis inom bildjournalistik när bilder som denna dyker upp, annars kan det kan det gå fel.

Bilder som kan få konsekvenser

Ett argument för att visa den här bilden är att den faktiskt kan påskynda någon slags insats.

Finns det historiskt sett några andra exempel på när det har hänt?

– Det jag tänker på först är den här lilla nakna tjejen som springer från amerikanarnas napalmbombningar under Vietnamkriget. Den bilden var en av många bilder som senare har beskrivits som en av anledningarna till att Vietnamkriget förkortades – den allmänna opinionen vände mot kriget och en del av det var bildjournalisternas förtjänst, säger Linda Thompson.

Här är den starka bilden:

Grafik: Emmy Jokkinen

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21365817.ab

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=6247332